Zelený čaj je po staletí uznáván a ve velkém konzumován nejenom pro jeho chuť, ale i pro to, jak pozitivní dopady má jeho pravidelná konzumace na naše tělo a organismus. Proto se zelený čaj pije ve světě více než 5000 let. Není populární pouze v asijských zemích, ale také v Evropě, Americe, Austrálii i Africe.
Nálev zeleného čaje má světlou barvu a jemné, i když poměrně specifické aroma. Chuť záleží samozřejmě na tom, o jaký druh zeleného čaje se jedná. I když se zelený čaj pěstuje z jedné rostliny, ta má nejrůznější odrůdy a proto existuje několik desítek druhů zeleného čaje. A to do toho nepočítáme různé čajové směsi, jako je zelený čaj s ibiškem, jasmínem a tak dále.
Bancha
Bancha čaj je zelený čaj, který pochází z Japonska. Často se nazývá jako každodenní čas. Kromě listů můžeme ve směsi najít i větvičky i stonky. Jeho chuť je jemnější a lehčí, než u klasických zeleních čajů. Luhovat by se měl jen krátkou dobu.
Dračí studna
Tento čaj je považován za jeden z nejlepších a nejoblíbenějších čínských čajů. Zelený čaj se praží pomocí velkých pánví, a poté, co jsou listy upraženy, jsou tmavě zelené, ploché a křehké. Výsledný nálev má osvěžující chuť, květinové tóny vůně a v chuti můžete zaznamenat ořechové a máslové tóny.
Biu Luo Chun
Jedná se o jeden z nejoblíbenějších čínských zelených čajů. Listy jsou tenké, pokryté vrstvou „chloupků“ a točí https://www.dumknihy.cz/jak-se-toci-cizinka se do malých kudrlinek. Uvařený čaj je čirý a má světlezelený nádech. Vůně obsahuje květinové tóny. Je typický pro svou ruční výrobu.
Geyukuro
Geyukuro je japonský zelený čaj, který je zvláštní tím, že se pěstuje ve stínu. Keř se zakryje asi dva týdny před samotnou sklizní. Čaj se sbírá a zpracovává pouze ručně. Jedná se o drahý čaj, jehož chuť vás ale dostane, pokud jste milovníky zeleného čaje. Nálev je světlezelený, chuť je velmi bohatá a má pikantní tóny.