Historie oolong čaje


Čaj se začal pěstovat v Číně více než před 5000 lety. První zmínky o jeho léčivých účincích pochází z dobu císaře Shennonga. V této době čaj neplnil příliš úlohu součásti kultury, ale byl spíše prostředek přírodní medicíny. Postupně se zpracovávání čaje posouvalo a tento nápoj se stal více populárnější. Začaly se objevovat různé druhy čaje, jako zelený, černý nebo oolong. A co historie oolong čaje? V podobě, jako ho známe dnes, vznikal v oblasti Fujian v Číně, asi koncem 16. století. Oolong čaj se již od dávné historie vyrábí z listů Camellie sinensis, což je rostlina, z které se vyrábí i např. černý nebo zelený čaj.

zelený čaj

Klíčový aspekt výrobu oolong čaje je částečná oxidace čajových listů. Díky tomu stojí oolong někde na pomezí zeleného a černého čaje a dodává tomuto čaji velmi specifickou chuť. Čaj se v 17. století stal významným produktem pro export. Celkově, zájem o čaj stoupal, a to nejenom v Asii, ale také v Evropě nebo USA. Postupně se výroba čaje zlepšovala a zvyšovala se také jeho kvalita. Začaly se také objevovat různé odrůdy tohoto čaje, třeba Tieguanyin, Da Hong Pao nebo Se Chung Oolong Green. Od 19. století se čajová kultura velmi proměnila, především po příchodu čínských přistěhovalců na Tchaj-wan, kde přinesli nové způsoby a techniky výroby čaje.

porcovaný čaj

V této době se oolong začíná pěstovat ve velkém a dostávalo se mu čím dál většího uznání a pozornosti. Dnes je oolong považován za jeden z nejvýznamnějších a nejlepších čajů na světě. Můžete si ho zakoupit v podobě sypaného čaje nebo čerstvých čajových lístků, nebo i v podobě porcovaného čaje. Oolong čaj se v poslední době stává také významnou součástí zdravého životního stylu. Je velmi bohatý na vitamíny, důležité látky a antioxidanty. Ty mohou pomoci zlepšovat náš metabolismus a také působit jako prevence proti nejrůznějším onemocněním.